Επισκέπτες του χώρου μας

Πέμπτη, 26 Φεβρουαρίου 2015

ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ Ε.Ν.Ο.Π. ΚΑΙ
Η  ΚΥΡΑ  ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ         Η Κυρά Σαρακοστή αποτελεί ένα παλαιό έθιμο που έφτιαχναν οι γιαγιάδες μας με νερό και αλεύρι. Πρόκειται για ένα αυτοσχέδιο ημερολόγιο για να μετράμε τις ημέρες της Μεγάλης Τεσσαρακοστής. αφού ανακατέψουμε αλεύρι,νερό και αλάτι φτιάχνουμε μία ζύμη και με τη βοήθεια ενός μικρού μαχαιριού δίνουμε τη μορφή μιάς καλογριάς η οποία, όμως έχει εφτά πόδια, όσες οι εβδομάδες αυτής της περιόδου. Επίσης δεν έχει στόμα, αφού νηστεύει, δεν έχει αυτιά, αφού δεν ακούει σχόλια και κουτσομπολιά ενώ τα χέρια της βρίσκονται σε στάση προσευχής για να θυμίζει την προσευχή.
        Κάθε εβδομάδα, μετά την Καθαρή Δευτέρα κόβουμε από ένα ποδαράκι έως οτου φθάσουμε  στην Κυριακή του Πάσχα.
         Τα μικρότερα παιδιά των Ενοριακών Νεανικών Ομάδων Ποταμού (Ε.Ν.Ο.Π.) με τη βοήθειά της κατηχήτριάς τους, Μαρίνας Λινάρδου, στην προσπάθειά τους να συνεχισθεί το πολύ όμορφο αυτό έθιμο, κατασκεύασαν όλοι μαζί τη δική τους Κυρά Σαρακοστή την οποία και έψησαν στον μικρό φούρνο της αιθούσης του Πνευματικού Κέντρου. 


Η μικρή Δήμητρα ετοιμάζεται για τον φούρνο
Η κατηχήτρια κα Μαρίνα ετοιμάζει τα υλικάΟ Αλκίνοος στην προσπάθεια...Το μικρό λεκανάκι περνάει από χέρι σε ...χέριΗ κατηχήτρια αναλαμβάνει το τελευταίο ... ζύμωμαΗ Κυρά Σαρακοστή στο ...ταψίΗ τελευταία φωτογραφία πριν ... το φούρνο


Μετά την όμορφη προσπάθεια τα παιδιά δικαιούνται ένα κομμάτι
ζεστής ... (ορφανής) πίτσας


        Τα παιδιά, όπως μαρτυρούν και τα φωτογραφικά αποσπάσματα, έμειναν ενθουσιασμένα από την όλη διαδικασία και ευχαρίστησαν την κατηχήτριά τους για την όμορφη πρωτοβουλία της.


Παιχνίδια με τα κομμάτια της ζύμης που έμειναν εκτός του ταψιούχειροτεχνία με τη ζύμηΌσο ψήνεται η κυρά Σαρακοστή ευκαιρία για ένα ομαδικό παιχνίδιΜερικοί σπεύδουν στους υπολογιστές
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου