Επισκέπτες του χώρου μας

Πέμπτη 9 Ιουνίου 2016

ME ΞΕΧΩΡΙΣΤΗ ΛΑΜΠΡΟΤΗΤΑ
Η ΛΙΤΑΝΕΥΣΗ ΤΗΣ
ΕΦΕΣΤΙΟΥ ΙΕΡΑΣ ΕΙΚΟΝΟΣ
ΠΑΝΑΓΙΑΣ της "ΔΗΜΟΣΙΑΝΑΣ"






       Με ξεχωριστή λαμπρότητα οι Ποταμίτες, για μία ακόμη χρονιά, λιτάνευσαν την Ιερά Εικόνα Παναγίας "Δημοσιάνας", κατά την Κυριακή του "τυφλού", στις 5 Ιουνίου ε. ε.
         Πρόκειται για την συνέχιση μιας παράδοσης 500 και πλέον ετών, που πραγματοποιείται ως ευχαριστήριος πράξις προς το πρόσωπο της Υπεραγίας Θεοτόκου, δια των πρεσβειών της οποίας το νησί της Κερκύρας λυτρώθηκε από τα φοβερά δεινά που είχε επιφέρει πολύμηνος ανομβρία, κατά τα μέσα του 15ου αιώνος.

         Σύμφωνα με αυτή την παράδοση όταν άνθρωποι και ζώα είχαν φθάσει στο έσχατο σημείο αντοχής, λόγω της έλλειψης ύδατος, οι πιστοί κάτοικοι του Ποταμού αποφάσισαν να λιτανεύσουν στους αγρούς το Ιερό Εικόνισμα της Παναγίας της "Δημοσιάνας", που φυλάσσεται ως πολύτιμος θησαυρός στον ιστορικό Ιερό Ναό Αγίου Βαρβάρου.
          Η λιτάνευση αυτή έφθασε μέχρι το μακρινό Μοναστήρι της Παλαιοκαστρίτσας, απόσταση δεκάδων χιλιομέτρων. Μετά την παραμονή στην Μονή μίας ολόκληρης εβδομάδος με παρακλήσεις και Θείες Λειτουργίες, ξεκίνησαν τον δρόμο της επιστροφής με την πεποίθηση ότι η Θεοτόκος θα εισακούσει τις δεήσεις των πιστών.
           Πράγματι περνώντας από τα μέρη του σημερινού Τεμπλονίου οι ουρανοί "άνοιξαν" και η διψασμένη γη πλημμύρισε από την μεγάλη ευλογία. Λογική και άλογος φύσις ξεδίψασε! Οι πιστοί μετά την επέμβαση αυτή της Παναγίας, έκτισαν στο σημείο αυτό τον Ίερό Ναό Υπεραγίας Θεοτόκου Σπαρμιωτίσσης και έδωσαν υπόσχεση ότι κάθε χρόνο θα πραγματοποιούν αυτή την διαδρομή προς το Μοναστήρι της Παλαιοκαστρίτσας ως ανταπόδοση της μεγάλης ευεργεσίας.
            Όμως με τα χρόνια η κόπωση άρχισε να εμφανίζεται στους μετέπειτα Ποταμίτες, με αποτέλεσμα η διαδρομή προς το ιστορικό Μοναστήρι πραγματοποιήθηκε για τελευταία φορά το 1617. Μάλιστα αυτή την χρονιά αφιέρωσαν ένα μεγάλο αργυρό κανδήλι στην εικόνα της Παναγίας της Παλαιοκαστρίτισσας.
              Έκτοτε η λιτάνευση περιορίσθηκε μέχρι τον συνοικισμό του Τεμπλονίου , κάθε Κυριακή του τυφλού.
              Έτσι και φέτος στις 4:45 το πρωί τελέσθηκε η Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό του Αγίου Βαρβάρου.  Στις 6:00 οι κώδωνες του Ναού άρχισαν να χτυπούν χαρμοσύνως και η λιτάνευση με προορισμό το Τεμπλόνι ξεκίνησε με την συνοδεία τουλάχιστον 100 και πλέον πιστών. Φθάνοντας στον Ναό της Σπαρμιωτίσσης τελέσθηκε η Πανηγυρική Θεία Λειτουργία, μετά το πέρας της οποίας οι εκατοντάδες των πιστών εκ΄τος από τον καφέ και τα βουτύματα γεύθηκαν και το πασχάλιο πρόγευμα, στον κατάλληλα διαμορφωμένο αύλιο χώρο του Ναού.
              Το Ιερό Εικόνισμα έμεινε εκεί μέχρι την 3η απογευματινή ώρα, οπου ξεκίνησε η επιστροφή έως στο σημείο " Μπαστούνι - Ράνκιου". Από εκεί στις 07:00 ξεκίνησε η επίσημη μεταφορά της Ιεράς Εικόνος στον Ναό της, παρουσία του Επισκόπου, του Ιερού κλήρου, των αρχών του νησιού, φιλαρμονικών και διαφόρων αγημάτων.
            Ακολουθεί πλούσιο φωτορεπορτάζ.



















































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου